• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by An-Nasrullah - - 6 scratches

“ saya datang sejauh 11 000 km sampai ke dewan ini untuk mengajar. Awak plak 5 minit jek jalan kaki boleh sampai ke kuliah saya ni! tu pun masih LEWAT??”...

Luah prof.dr.ridzuan Othman kepada pelajar2 Mesir nya tatkala memulakan kuliah. Sepatutnya kuliah beliau bermula jam 3 ptg, tetapi terpakse ditangguhkan 30 minit. Sebab? Pelajar Lewat! Pukul 3 ptg, 5 orang pelajar yang sampai. 3.15 ptg, lagi 6 org. pukul 3.30 pulak dtg lg 10 orang, dan pukul 4 petang, lg 5 org, waima pukul 4.30 petang, masih lg tersengih2 pelajarnya tiba ke kuliah beliau. Kuliah 2 jam bertukar jadi sejam setengah sahaja…


Cerita Prof.Ridzuan dalam kuliahnya sebentar td. Tertegun juge hadirin mendengar. Igtkan pelajar or orang Malaysia ni dah parah dr segi pengurusan masa, rupanya arab lg teruk!..masyAllah..


Kesemuanya berkisar tentang sikap. Sikap orang islam dh makin membarah. Tambah lagi bangsa Arab. Bezanya Arab dgn org eropah ialah management dan profesionalisme. Kerana kita x terurus, x tersusun, x bersatu, xder ilmu pengetahuan, x beramal dgn ajaran islam, x bersikap saling membantu dan mengasihi, sebaliknya sggttt suka menindas..natijahnya islam di injak dan di hina. Palestine adalah wakil islam yang dihina. Liga Arab langsung x amik peduli. Kerana apa? Kerana semua sebab SIKAP.

Saidina Ali Karramallahu wajhah pernah berkata,
“kebathilan yg tersusun (terurus dan organisasi) akan mengalahkan kebenaran yg tidak tersusun”


Pokok pangkal ialah kita orang islam kene berubah. Kene bangkit.. isu Palestine kalau saya gambarkan dalam bentuk angka, pasti logiknya kemenangan kan berpihak pada umat Islam. Yahudi Israel ada dalam 6-7 juta orang, Arab atau Liga arab tu shj dh 7 bilion (sy x igt figure tepat), berpuluh atau mungkin beratus kali ganda daripada jumlah org yahudi Israel laknatullah! Mana mungkin kita kalah kalau kita sama2 angkat senjata atau boikot mereka bukan?

Masalahnya ialah SIKAP.

Kata Prof.dr.Ridzuan, saya x merasa yakin dengan apa2 shj usaha yg bakal dilakukan oleh OIC, Liga Arab apatah lagi Malaysia, utk membantu Palestine mendatangkan kesan yg besar. Kerana Israel itu bapa angkatnya ialah USA dan negara2 eropah lain.


Apepun, kita yakin dengan usaha yang kecil ini akan membawa kesan, umpama burung2 kecil yang membawa air dengan paruh kecilnya utk memadamkan api besar yg marak, akhirnya Allah kan bg kemenangan kepada Islam jua.


Diakhir kuliah Prof.Dr.Ridzuan itu, tetibe seorang pelajar berbangsa arab bertanya kepada beliau, “Prof., macamana dan bagaimana boleh kita membantu rakyat Palestine yg tertindas dan dibunuh di sana??, saya dah ilang sabar dgn Israel ni..”…selamba Prof.Dr.Ridzuan menjawab, “perkara pertama yg kamu kene lakukan ialah…datang sebelum jam 3 ptg setiap kali kuliah saya!. Perkara kedua dan ketiga boleh fikir kendian selepas kamu Berjaya DATANG AWAL!”....hehe


Di sini cube tgk kut2 ader produk yg mmg favour.kite …meh la boikot…jgn kite kalah pada masalah SIKAP td lg..…




kawan2, sila lihat blog ini...sgt bangang israel laknatullah ini...seyes celaka mereka....
http://zuridanmdaud.blogspot.com/

6 Responses so far.

  1. RdhanZ says:

    Macam-macam la Arab ni. Soalnya bukan bangsa. Tapi manusia. Semoga Allah permudahkan kita semua untuk perbaiki diri dari semasa ke semasa. Amin.

  2. HafizAdam says:

    eh, kat sini awal je..
    haa..
    nih mesti kes lecturer tak best..
    mmg camtuh..
    kwang3~

  3. An Nasrul says:

    hehehe...ada org Arab terasekah? saya tulis secara pukul rata..mungkin ramai lg yg dtg awal..stdnt medic x kan la dtg lambt kn..nnti habis suma mati la org sakit kt spital tu ^^..


    smg adik rdhanz dan hafizadam bleh jd duta islam kita..tunjukkan yg terbaik..kalau bukan arab yg bleh ubah, tunjukkan org malaysia islam boleh ubah...

    atau...masihh ada yg lambatkah?? heheh..

    (beser la..skrg ni dh jdi cikgu...angin jugak kalau std dtg lmbt...kui kui)

  4. hehe.. menarik2. Asrar ulas di blog kami ya? ^__^

  5. Kalo cikgu pulak datang lewat macam mana?

  6. Salam bro....

    Lama tyak dengar khabar berita...harapannya semoga semuanya baik2 sahaja...

    Dengar cerita tengah buat Master di UMP...apa2 pun wish u all the best bro....

    Keep writing!!!