• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by An-Nasrullah - - 2 scratches

baru-baru ini saya berpeluang bersua dengan Ustazah Wan SAbariah dan Teacher Salmi, guruku di SMKATJ dulu...seronok!

"awakk Nasrul...makin besor (berisi) skg ye..tambah2 pas kawin nih..tekejut saya.."-ustzh.

kami: gelak gempa bumi...tetamu kenduri kahwin Asri pandang ja tgk apahal mamat2 ni memekak kt tgh majlis org...(tambah je)..hahahha...


tp begitu lah...mengikut habitat skg..rasenye aktiviti mengkedaroh (makan) semakin berkurang berbanding dulu...cume mungkin bersukan x sekencang dulu la kot...kalo zaman2 muda remaja dahulu...pantang pukol 5, jgn lah carik aku kt bilik..mmg x de...hahaha...tp skg?? skg cume mampu bemain badminton 2,3 kali semingu shj...kalo rase rajin sket...maka berjoginglah aku di tepi2 jln sekitar UTM ni...


kami (aku dn zaujah) pernah tanye kt kawan2 doktor, sepatutnye brat badan aku kalo naik pun..mungkin slightly je naik..barang sekilo due...sbb makan dh semakin kurang kn...bersukan pn x de lah tinggal tros...so..sptutnye pinggangku maintaine 31..(bukan 32,33!! hoho)...

jadi ape sebabnye? hampir 90% drp mereka mengatakan bahawa org laki pas kawin mmg mudah naik badan...biase la...hidup makin bahagia!..hahaha

tp btol ke? hm..kalo scientific nye...maksudnye..apabila hati menjadi bahagia..maka metabolisme kita menjadi semakin rendah lah kan...sbb tu x cepat bakar lemak...terkumpul je die diam2 bawah kulit perot dan ketiak..gitu ke? hm..mungkin juge...haih haih..

aku tros menjadi pitam dan pening memikirkan keadaan ini..x sanggup menghadapi kenyataan fizikal diri yg agak berubah.. (hyperbola sket)..

hm...aku teringatkan Rasulullah sAW...sepanjang hayat baginda...perot baginda x pernah gemuk (buncit) dan lemak belebih lebihan...bahkan baginda berbadan tegap dan sempurna..adoi..malunye....camne ni??? camne nk jumpe Rasulullah nnt...malu la...sunnah menjaga fizikal badan pn aku gagal ikot ...huhu...die dh la Rasul...aku ni manusia hina..x kan aku lebih2 dr dia kn...huhuuhu


conclusion: DIET DIET DIET yang betol menjamin kesihatan dan tubuh badan yg sehat...barulah kite selesa beribadah....

2 Responses so far.

  1. Rosmazi says:

    90% lelaki lepas kawen naik berat badan??? Weh, kalau wat research mu kena Quote weh, sape yg cakap tu....
    Men badminton pun makin slow progress, cmne nak rampas gelaran tag team champion ni weh? (ade hati pula mau join tournemen kat UTM!?) haha...

  2. makan nasi pada waktu malam, mmg confirm buncit..x kisah la metabolisme tinggi ke rendah. sbb mknn x smpt hadam, dh tido... Rasulullah mkn seadanye je~ sbb tu x buncit.. (mkn stlh lpr, brhnti sblm knyg)

    lazimnye, perut buncit disebabkan lemak dah terkumpul di bahagian perut dan sekeliling organ di abdomen. ni namenye visceral fat.. visceral fat ni sngt bahaye... akn mmbawe kpd stroke, sakit jntung dll sekiranya tdk dibuang.. mcm ne nk buang? minum la air byk2 dan exercise..

    setiap 25 kg badan kita memerlukan 1 liter air putih utk beroperasi dgn baik. kalau bdn kite lebih 50 kg, mknenye kne 3 liter la everyday..

    za skrg bljr psl nutrition dr herbalife. so, ini sekadar perkongsian~