• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by An-Nasrullah - - 5 scratches

begini, saya nak cerita psl sorang tua...dgr kisah die ye..

die dilahirkan dalam keluarga yang susah,
agak istimewa bibir sumbing sampai ke hidung dan otak yang agak lembam (slow),
belajar x tinggi sbb x pandai,
tp die masih dpt peluang belajar sampai juga ke SPM

kemudian mintak kerje...susah sgt2 nk dapat...
sblm akhirnye die diterima bekerja di salah sebuah pejabat agama
jawatan yang die sandang adalah jawatan yang paling rendah,
paling rendah sekali dlm organisasi pejabat tu..

umur dh lanjut akhirnye baru dpt kahwin..
tp nasib malang, isteri die x lame kemudian meninggal dunia,
sakit kanser...
tinggal la die dengan anak..


die ade 2 org anak hasil perkongsian hidup dengan arwah isterinya,
tp kesian..dua dua anaknya sakit...sakit mata..
walopun masih kecil...tp spek mata dh pakai yg power 300 ke atas...
salah sorang pulak dh kategori parah..sbb satu anak matanya dh hampir buta, selaput mata

die ade sebuah kereta buruk...
sbb perlukan duit segera,maka di jualnya kereta buruk die tu dengan harga 1o ribu
tp malang lg, org x bayar pulak duit die..lesap mcm tu je..

sblm tu, mase die baru mula2 kawin dgn arwah isteri die,
die ade sikit duit, pastu beli la sebuah rumah flat,
tau2 je project perumahan tu terbengkalai...habis duit dia..

skrg ini, die yg dh tua tu tinggallah dgn 2 org anaknya..
kesian dia ni...sedih dgr kisahnya..baru sikit yg dicerita,
tp dh rase x sanggup dgr...
sedey dn simpati!!

malang bertimpa2...
masyAllah...

kalaulah saya yg berada ditempatnya...Allahu rabbi..

oleh itu kawan2...
belajar-belajarlah bersyukur...
jgn tahu merungut dn merengus...

Allah Maha Adil dan Tahu...

5 Responses so far.

  1. syifa says:

    jangan mengeluh..~

  2. zulkola says:

    ya betul, bersyukurlah dengan apa yang ada...terimalah seadanya, Allah lebih mengetahui apa yang terbaik utk kita...

  3. yasmin says:

    ermm...kisah yg menyayat hati...sure nangis kalau dgr dr pakcik ni sendiri... ALhamdulillah kita tak diuji sampai sebegitu rupa...

  4. An Nasrul says:

    rite betoi..jgn mengeluh syifa..esok exm..hehe.

    udin n zulkola: yer...syukurlah atas nikmat Allah yg x terhitung ini

    yasmin: mmg menghayat hati kisah pakcik ni...terase sgt yg ujian kita hadapi selama ini x delah seberapa mana berbanding dgn dugaan Allah pd pakcik tu kn