• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
Posted by An-Nasrullah - - 1 scratches

Assalamualaikum wth

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengunjung!
Tahniah dan syabas di atas sambutan hari kemulian, kebesaran dan kegembiraan umat Islam!
Pastikan anda gembira dan riang ria di hari lebaran ini...gemakan takbir, ucapkan selamat, ziarahi sanak saudara dan jiran-tetangga, makan kuih raya dan juadah seadanya dll..

yg penting? anda mesti gembira!!...hehe...

kerana gembira dan riang itulah menjadi sunnah dan syariatnya...murung, sedih,pilu pada hari raya itu ditegah...Bahkan Rasulullah SAW sgt menzahirkan kegembiraan baginda. Tahukah anda bahawa Rasulullah SAW bersolat di tempat lapang atau musolla (tempat solat). Baginda tidak bersolat di masjid baginda, sekalipun masjid Nabi sangat mulia. Ini bagi menzahirkan suasana gembira dan menggambarkan kepada masyarakat kekuatan umat Islam. Kata Abu Sa’id al-Khudri:

“Rasulullah s.a.w itu pada Hariraya Fitri dan Adha keluar ke musolla. Perkara pertama yang dilakukannya adalah solat” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Kata al-Hafizd Ibn Hajar al-‘Asqalani dalam Fath al-Bari:
“Musollah itu tempatnya diketahui di Madinah, di mana antaranya dan masjid sejauh seribu hasta”.
Maka afdal solat di tempat lapang untuk lebih menzahir suasana tersebut. Melainkan tempat lapang sukar didapati, atau hujan atau memberikan kesusahan yang lain kepada orangramai. Al-Imam al-Nawawi (wafat 676H) ketika mensyarahkan hadis Nabi s.a.w bersolat di tempat lapang itu menyebut:
“Hadis ini menjadi dalil untuk mereka yang berpendapat disunatkan keluar bersolat hari raya di musolla. Ia lebih afdal dari ditunaikan di masjid. Inilah amalan orangramai di pelbagai negara. Adapun orang Mekah, mereka sejak dahulu bersolat di masjid (al-Masjid al-Haram)”. (al-Nawawi, Syarh Sahih Muslim, 6/483. Beirut: Dar al-Khair).

Pada hari raya juga disunatkan untuk semua muslimin dan muslimat turun bersama-sama dalam majlis himpunan solat hari raya ini. Kata Ummu Atiyyah r.aha:
“Rasulullah s.a.w memerintahkan kami (kaum wanita) keluar pada hari raya fitri dan adha; termasuk para gadis, wanita haid, anak dara sunti. Adapun mereka yang haid tidak menunaikan solat tetapi menyertai kebaikan dan seruan kaum muslimin” (Riwayat al-Bukhari).
Suasana sebegini menimbulkan perpaduan, kekuatan dan kegembiraan. Wanita haid pun ke suruh untuk keluar ke tempat solat, sekalipun bukan untuk solat tetapi untuk menyertai suasana kemeriahan kaum muslimin.

Pastikan anda bangun di awal pagi hari raya, mandi sunat aidulfitri, menjamah sedikit makanan, dan bersedia terus ke masjid untuk mengerjakan solat sunat aidulfitri.

Pada tahun ini, Hari Raya Aidulfitri jatuh pada hari Jumaat. Justeru, banyak masjid mengawal kan waktu solat sunat hari raya ini. Kalau tahun-tahun sebelum solat pada jam 9.00 pagi, tahun ini 8.30 pagi! Awal 30 minit!. Maka ramailah jemaah yang masbuk ketika solat. Lagi teruk pula ada yang terlepas terus!.

Seterusnya, saya  memohon infiniti kemaafan daripada anda di atas segala khilaf, salah dan silap diri ini. Kepada kawan-kawan yang mengenali diri ini, pohon di ampunkan dosa yang lalu. Saya berdoa agar Allah SWT ampunkan dosa saya dan keluarga, dan dosa anda semua..

Alhamdulillah, tahun ini tahun bersejarah kerana kami beraya bertiga!

Seronok ada keluarga yang kita ketuai sendiri ini. Peluang untuk mencorakkan ahli keluarga menjadi asset ummah yang berkualiti terhidang di depan mata.

Tapi kami suami isteri lagilah seronok bila tengok ibu dan ayah kami sangat seronok beraya dengan kehadiran Wafiy Sidq yang comel ini.

Pada 4 Syawwal yang lalu, Alhamdulillah kami sempat mengadakan majlis Aqiqah Wafiy. Opah isteri saya sangat teruja dan beria untuk anjurkan majlis ini. Maklumlah ini cicit sulung beliau. Mestilah dia antara orang yang paling gembira dalam dunia! hehe

Tahun ini juga menyaksikan kami banyak habis masa di atas jalan raya! Bermula dari JB- Shah Alam. Kemudian Shah Alam-Ipoh (urgent call balik kerana tok sedara isteri meninggal, Al-Fatihah utk arwah). Esoknya pula balik ke Dungun. Hari Raya Dungun-Setiu. Hari raya ketiga balik semula ke Ipoh. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 6-7 jam, terlajak jadi 11 jam!. Jem teruk di hari raya.

Apapun, kami bertiga berpuas hati dengan sambutan raya kali ini. Bukan kerana kami beraya sakan! Tapi kerana kami sempat menghidupkan hari raya tahun ini dengan banyak aktiviti yang menggembirakan. Berpeluang ziarah raamai sanak saudara, kenalan, menjamu tetamu yang bertandang dan lain.


Panjang pula bercerita. dah bosan baca, boleh tengok gambar. silakan silakan

Free style. Tapi Wafiy selambe je tido!


gaya terkejut agak popular akhir-akhir ini

Sewaktu pergi ziarah rumah moyang saudara. Wafiy dh kepenatan sampai tertidur

Model iklan majalan muslimah
Macam-macam gaya cucu Haji Wahid ni! =)

Orang -orang tua Kg.Padang Changkat
CAK!!!

One Response so far.

 1. syifa says:

  "Pastikan anda bangun di awal pagi hari raya, mandi sunat aidulfitri, menjamah sedikit makanan, dan bersedia terus ke masjid untuk mengerjakan solat sunat aidulfitri (nh johari,2010)."

  bgn awal - checked
  mandi sunat - checked
  jamah sikit mknn - checked
  bersedia terus - @_@